Artritisi hrbtenice - Opis in zdravljenje

Imate že dlje časa bolečine v hrbtenici? Se vam slabša gibljivost, nimate teka ter ste utrujeni? Morda za tem stoji artritis. Pri bolečinah hrbtenice, predvsem dolgotrajnih, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Pravočasna diagnoza vzroka pomembno vpliva na potek bolezni.

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, oteklin in vnetij? Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Sedaj brezplačno. Že danes se rezervirajte tukaj. >>
Preizkusi
Artritis hrbtenice - Opis in zdravljenje
Slika : Artritisi hrbtenice

Opis artritisa hrbtenice in vzroki za nastanek

Artritisi hrbtenice so revmatoidna (vnetna) obolenja.

Lahko gre za vnetja hrbteničnih sklepov pri revmatoidnem artritisu. V takem primeru so najpogosteje prizadeti sklepi vratnega dela hrbtenice. Lahko gre tudi za Behterjevovo bolezen, protin ali artritis pri luskavici.

Revmatoidni artritis hrbteničnih sklepov se najpogosteje izraža s povišano temperaturo, nabrekanjem in oteklino v okolici sklepov, bolečinami ter občutljivostjo na dotik. Togost sklepov lahko povsem omeji gibanje celo za več ur.

Znaki togosti se najpogosteje pojavijo zjutraj. Sklep se pri artritisu deformira, kar lahko vodi v resne omejitve mobilnosti. Pomanjkanje gibanja nato pogosto privede do oslabelosti tkiv v okolici sklepa in pozneje tudi celega telesa prizadete osebe. Deformirani sklepi lahko v celoti izgubijo gibljivost.

Behterjevova bolezen je kronično vnetno obolenje hrbtenice, za katerega so značilne bolečine in togost hrbtenice. Ima dolgotrajen potek, ki se postopoma poslabšuje. Najpogosteje se pojavi v starosti 15 do 30 let, in sicer predvsem pri moških.

Natančen vzrok teh obolenj ostaja nejasen.

Glavni škodljivi mehanizem je kronično znotrajsklepno vnetje. V primeru Beheterjovove bolezni pri razvoju določeno vlogo igra tudi dednost.

Zdravljenje artritisa hrbtenice – znebite se bolečine

Cilj zdravljenja je predvsem lajšanje bolečin in upočasnitev vnetnih procesov. V ta namen se najpogosteje uporabljajo tako imenovani nesteroidni antirevmatiki. Ta skupina zdravil deluje proti bolečini in za ublažitev hitrosti razvoja vnetja. Razvoj vnetja je mogoče tudi zavirati z zdravljenjem s kortikosteroidi.

Gibljivost sklepov se vzdržuje tudi s pomočjo rehabilitacije in zdraviliškega zdravljenja.

Za zdravljenje artritisa hrbtenice so na voljo podobni postopki kot pri artritisu drugih sklepov.

Uporablja se medikamentozna terapija s pomočjo nesteroidnih antirevmatikov. Razvoj vnetja je mogoče zavirati s kortikosteroidi.

Poleg konvencionalnih sintetičnih imunomodulirajočih antirevmatikov (najpogosteje metotreksat) obstajajo tudi drugi preparati iz skupin bioloških in ciljnih sintetičnih imunomodulirajočih terapij (na primer protitelesa anti-TNF-α, biološka zdravila z drugim mehanizmom učinka, ciljni sintetični inhibitorji in tako naprej). Jemljejo se lahko samostojno ali v kombinaciji.

 • Nesteroidni antirevmatik – nesteroidno zdravilo s protibolečinskim, protivnetnim in antipiretičnim delovanjem.
 • Kortikosteroid – steroidni (pridobljen v celicah skorje nadledvične žleze) hormon s protivnetnim učinkom.
 • Behterjevova bolezen – kronični spondilartritis.

Rehabilitacijsko in zdraviliško zdravljenje je namenjeno podpori gibljivosti prizadetih sklepov hrbtenice, upočasnitvi napredovanja in lajšanju nekaterih simptomov bolezni – predvsem bolečin, otekline.

Uporablja se cela paleta metod – od terapevtske gimnastike, fizikalne terapije (masaže, kopeli, lokalno ohlajanje – krioterapija), do uporabe elektroterapije, magnetnih polj in polarizirane svetlobe. Drugo možnost predstavlja tudi kirurško zdravljenje.

V okviru rehabilitacije nekaterih simptomov artritisa hrbtenice ima pomembno mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija, ki ima na pacienta protibolečinski, protioteklinski in celilni učinek s podporo protivnetnih učinkov.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča, da intenzivno rehabilitacijsko zdravljenje nadaljuje tudi izven zdravstvene ustanove.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje artritisa hrbtenice. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih artritisa hrbtenice, kot so bolečine, otekline in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.