Bolečinska stanja - Opis in zdravljenje

Imate bolečine? So vztrajne, dolgotrajne in vas omejujejo pri vsakodnevnih rednih aktivnostih? Bolečinska stanja so najpogostejši razlog, ki pacienta pripravi na obisk zdravnika. Nikakor jih ne podcenjujte, ne trpite brez potrebe in poiščite rešitev!

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, oteklin in vnetij? Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Sedaj brezplačno. Že danes se rezervirajte tukaj. >>
Preizkusi
Bolečinska stanja - Opis in zdravljenje
Slika : Bolečinska stanja

Opis bolečinskih stanj in vzroki za nastanek

Gre za subjektivno neprijetno počutje, povezano s trenutno ali potencialno poškodbo živega tkiva organizma. Gre za zelo individualno težavo, ki jo vsak doživlja drugače.

Akutna bolečina ima zaščitni značaj, saj signalizira neko okvaro v telesu in preprečuje njegovo nadaljnjo poškodbo. Nastane takoj po dražljaju, na primer udarcu. Lahko se izraža kot ostra ali pekoča in večinoma traja kratek čas.

Za kronično velja tista, ki traja več mesecev ali let. Vodi v frustracijo, depresijo in občutke brezupa.

Njena pogosta oblika je nevropatska bolečina. Prisotna je pri številnih bolezni, kot je diabetes, rak ali multipla skleroza. Lahko je zelo boleča, čeprav dražljaj, ki jo je izzval, ni boleč (alodinija). Lahko gre tudi za povečano občutljivost na bolečino (hiperalgezija).

Kronične so lahko bolečine, povezane s hrbtom, sklepi, mišicami, glavo, ali bolečine, povezane s poškodbo živcev, na primer pri sladkorni bolezni, polinevropatiji, pasovcu, boreliozi. Lahko gre tudi za bolečine po operacijah, fantomske in številne druge.

Bolečina pacienta izrazito omejuje pri vseh življenjskih aktivnostih in njeno lajšanje je bistveno za izboljšanje kakovosti življenja in nadaljnje zdravljenje.

Zdravljenje bolečin – znebite se težav

Zdravljenje je kompleksno. Če je poznan vzrok, je idealen postopek njegova odstranitev. V ostalih primerih gre za lajšanje bolečin.

Farmakološko se uporabljajo nesteroidni antirevmatiki (inhibitorji ciklooksitenaze, nespecifična protivnetna zdravila – ibuprofen, diklofenak in druga), blažijo bolečino in preprečujejo razvoj vnetja, tu so tudi opioidi, ki imajo močan analgetični učinek. Slednji lahko ustvarijo odvisnost! Podporno je mogoče uporabljati antidepresive ali anksiolitike.

Nekateri primeri zahtevajo kirurški poseg. Zdravljenje je mogoče dopolniti s psihoterapijo ali rehabilitacijsko fizikalno terapijo in elektroterapijo.

 • Nesteroidni antirevmatik – nesteroidno zdravilo s protibolečinskim, protivnetnim in antipiretičnim delovanjem.
 • Opioidi – snovi z močnim protibolečinskim učinkom.
 • Antidepresivi – skupina zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje depresije.
 • Anksiolitik – zdravila za zmanjšanje tesnobe, psihične napetosti, strahu, treme.

V okviru rehabilitacije nekaterih simptomov bolečinskih stanj ima pomembno mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija, ki ima na pacienta protibolečinski, mišično relaksacijski, protioteklinski in celilni učinek s podporo protivnetnih učinkov.  Lajša simptome vnetja, bolečino, pospešuje celjenje poškodovanih tkiv in pomaga do splošnega olajšanja ter po možnosti tudi izboljšanja gibljivosti.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča, da intenzivno rehabilitacijsko zdravljenje nadaljuje tudi izven zdravstvene ustanove.

Prednost je tudi možnost pravočasnega začetka terapije ob začetku novega napada bolečin.

Magnetne terapije ne uporabljamo pri bolečinah neznanega izvora.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje bolečinskih stanj. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih bolečinskih stanj, kot so bolečine, otekline in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.