Diabetična noga - Opis in zdravljenje

Se vam ne zacelijo praske ali odrgnine na spodnjih okončinah? Nastane lahko obolenje, imenovano diabetična noga. To obolenje se lahko pojavi, če imate nevropatijo, sladkorno bolezen ali ishemijo spodnjih okončin.

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, zmanjšane prekrvavitve in vnetij?
Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Sedaj brezplačno. Že danes se rezervirajte tukaj.
Preizkusi
Diabetična noga - Opis in zdravljenje
Slika : Diabetična noga

Opis diabetične noge in vzroki za nastanek

Sindrom diabetične noge predstavlja okužbo, nastanek razjede ali uničenje globokih tkiv noge. Simptomi so povezani z nevrološkimi motnjami na mestu poškodbe in ishemijo spodnjih okončin.

Najpogosteje jo opazimo pri diabetikih, toda sindrom diabetične noge se lahko razvije tudi pri pacientih z ulceracijo, gangreno ali po amputaciji dela spodnje okončine.

Vendar se v primerjavi z nediabetiki to obolenje pri sladkornih bolnikih pojavlja približno 17–50-krat pogosteje, pri čemer je prizadetih okoli 15–25 % ljudi z diagnozo diabetes mellitus. Diabetična noga je resen zaplet bolezni diabetes mellitus (sladkorne bolezni).

Mesta, kjer se simptomi diabetične noge pogosto pojavljajo, so palec, peta, podplat ali prostor tik za prsti.

Diabetična noga lahko privede celo do amputacije uda in povečuje umrljivost pacientov z diabetesom.

Skupno 40–70 % amputacij spodnje okončine se izvede prav zaradi simptomov diabetične noge. Amputacija okončine je indicirana takrat, ko se pojavi defekt, ki se dodatno zaplete z gangreno oziroma odmiranjem tkiva.

Kateri so glavni dejavniki tveganja za obolenje?

 • starost,
 • kajenje,
 • visok krvni tlak,
 • diabetes mellitus,
 • dednost.

Med najpomembnejše dejavnike tveganja spada diabetična polinevropatija (senzomotorična in avtonomna) ter ishemija spodnje okončine (makrovaskularna in mikrovaskularna angiopatija).

Zdravljenje diabetične noge – znebite se težav

Osnovni način obravnave bolezni je preventiva razvoja simptomov in pravilna kompenzacija sladkorne bolezni.

Zdravljenje temelji na ureditvi življenjskega sloga in doslednem upoštevanju terapije diabetesa ter izboljšanju metaboličnega stanja.

Uporablja se posebna diabetična obutev in nega noge. Obvezno je preprečevanje že drobnih poškodb in ranic na nogah, predvsem na palcu in mezincu.

Pomembna je redna fizična aktivnost – hoja in rehabilitacija.

V primeru poškodbe na nogi se vključijo metode za celjenje ran, kot sta na primer vlažno celjenje ali fizioterapija.

Pri razvoju okužbe se dajejo antibiotiki, nekrotično območje rane pa je treba oskrbeti kirurško.

 • Ishemična bolezen spodnjih okončin – periferna arterijska okluzivna bolezen spodnje okončine.
 • Nekrotična območja – odmrla območja tkiva.

V okviru rehabilitacije nekaterih simptomov diabetične noge ima pomembno mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija, ki ima na pacienta vazodilatacijski, protibolečinski in celilni učinek s podporo protivnetnih učinkov.  Izboljšuje mikrocirkulacijo oksigenirane krvi v izpostavljenih okončinah z vazodilatacijskim učinkom na kapilare in prekapilare. Blaži simptome vnetja, bolečino, pospešuje celjenje poškodovanih tkiv in prinaša splošno olajšanje.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča, da intenzivno rehabilitacijsko zdravljenje nadaljuje tudi izven zdravstvene ustanove.

Praktična je tudi možnost sekundarne preventive s pravočasno, dolgoročno podporo za izboljšanje prekrvavitve s pomočjo vazodilatacije že od prvih znakov obolenja.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje diabetične noge. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih diabetične noge, kot so bolečine, zmanjšana prekrvavitev in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.