Endoproteze - Opis in zdravljenje

Imate bolečine v kolku ali kolenih? So tako neprijetne, da ne morete spati, običajna zdravila pa ne primejo? Če so to posledice bolezni sklepov, vam bo zdravnik verjetno predlagal zamenjavo sklepa za umetnega (endoprotezo). Kakovostna rehabilitacija pred in po operaciji omogoča hitrejši povratek k rednim aktivnostim vsakdanjega življenja.

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, zmanjšane prekrvavitve in vnetij?
Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Sedaj brezplačno. Že danes se rezervirajte tukaj.
Preizkusi
Endoproteze - Opis in zdravljenje
Slika : Endoproteze

Opis endoproteze in vzroki za njeno implantacijo

Pod pojmom endoproteza razumemo stanje, ko je bil vsajen umetni sklep ali drug nadomestek poškodovanega tkiva. Večinoma gre za kovinske in plastične materiale (nadomestki sklepov, ploščice, vijaki, opornice in drugo).

Vsi uporabljeni kovinski materiali se izdelujejo iz posebnih legiranih kovin in nemagnetnih materialov, njihova implantacija v tkivo in fiksiranje pa preprečuje neželeno gibanje ali premik vsadka.

Totalna endoproteza se indicira po zatajitvi predhodnega konzervativnega zdravljenja, ali kadar konzervativnega zdravljenja ni mogoče uporabiti – poškodba ipd.

Gre za stanje, ko je bistveno okvarjeno delovanje sklepa ali je sklep vir zelo intenzivnih bolečin.

Najpogostejši razlogi za operacijo so:

 • artroze,
 • kostni tumorji,
 • zlomi,
 • reimplantacije,
 • drugo.

Zdravljenje po implantaciji endoproteze – znebite se težav

Nekaj dni po operaciji je glede na priporočilo lečečega zdravnika priporočena postopna obremenitev sklepa. Z berglami je mogoče izvajati prve korake.

Po odpustu iz bolnišnice je pacient postopoma predan v rehabilitacijsko oskrbo. Njen cilj je doseči polno obremenitev sklepa in omogočiti vrnitev k rednim življenjskim aktivnostim.

Priporočeno je tudi nadaljnje zdraviliško zdravljenje.

V okviru rehabilitacije nekaterih simptomov po implantaciji endoproteze ima pomembno mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija, ki ima na pacienta vazodilatacijski, protibolečinski in celilni učinek s podporo protivnetnih učinkov.

Izboljšuje mikrocirkulacijo oksigenirane krvi v izpostavljenih tkivih z vazodilatacijskim učinkom na kapilare in prekapilare, blaži pojave vnetja in bolečino. Vse to vodi v pospešeno celjenje poškodovanih tkiv in prinaša splošno olajšanje.

Prednost nizkofrekvenčne magnetne terapije Biomag že v predoperativnem času je podpora mikrocirkulacije in s tem zalaganje tkiva s hranili. Na ta način se povečuje sposobnost operiranega tkiva, da se bolje in hitreje celi, in zmanjšuje tveganje za zaplete. Pooperativna terapija pospešuje proces celjenja in splošno okrevanje.

Na pogosto zastavljeno vprašanje, ali magnetne terapije Biomag ne moti kovinski nadomestek, je mogoče odgovoriti preprosto – ne moti je. Nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija ne povzroča neželenega segrevanja vsadka, ne povzroča premikov endoproteze ali drugih uporabljenih kovinskih nadomestkov in materialov (vijaki, ploščice, opornice idr.). Ustvarja le zgoraj omenjene celilno-obnovitvene ter protibolečinske učinke magnetne terapije.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča, da intenzivno rehabilitacijsko zdravljenje nadaljuje tudi izven zdravstvene ustanove.

Praktična je tudi možnost sekundarne preventive – s podporo mikrocirkulacije se ustvarijo boljši pogoji za ohranjanje dobre trofike tkiva (metaboličnega stanja) okoli endoproteze. Tako se lahko zniža tveganje za zrahljanje nadomestka in nujnost ponovne operacije.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje težav, povezanih z implementacijo endoproteze. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih, povezanih z implementacijo endoproteze, kot so bolečine, zmanjšana prekrvavitev in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.