Sindrom karpalnega kanala - Opis in zdravljenje

Ali čutite mravljinčenje, ščemenje in pekočino v eni ali obeh rokah? Se vam slabša občutljivost prstov in čutite bolečine v zapestju? Neprijetni občutki in bolečine, povezane s sindromom karpalnega kanala, vas lahko pogosto tudi prebujajo iz spanca. Morda prav zato iščete rešitev, s katero se boste teh težav znebili.

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, oteklin in vnetij?
Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Rezervirajte si brezplačno terapijo že danes.
Preizkusi
Sindrom karpalnega kanala - Opis in zdravljenje
Slika : Sindrom karpalnega kanala

Opis karpalnega kanala in vzroki za nastanek

Sindrom karpalnega kanala je ena najpogostejših prizadetosti živcev zgornjih okončin. Prizadene predvsem ženske v srednjih letih. Gre tudi za eno najpogostejših poklicnih bolezni.

Karpalni kanal je prehod iz podlakti v dlan, ki ga obdajajo zapestne kosti in vezivno tkivo. Skozi ta kanal prehajajo nekateri živci, žile in kite. Če pride v tem ozkem prehodu do utesnitve živca, nastane zelo boleče stanje, imenovano sindrom karpalnega kanala.

Akutno obliko obolenja povzroči hitro in trajno zvišanje pritiska v območju karpalnega kanala. To je najpogosteje povezano z zlomi, opeklinami ali lokalnimi okužbami.

Kronična oblika je mnogo pogostejša in njeni simptomi lahko vztrajajo več mesecev ali let. Vzrok obolenja je ugotovljen v le 50 % primerov. Eden od možnih vzrokov sindroma karpalnega kanala je prekomerna, dolgotrajna in enostranska obremenitev drobnih mišic roke in podlakti. Do te prihaja na primer pri pisanju na tipkovnici, delu z orodjem, pa tudi pri igranju na glasbila.

Kako poteka preiskava karpalnega kanala?

Če se pri vas pojavijo simptomi sindroma karpalnega kanala, je najbolje obiskati zdravnika in opraviti strokovne preiskave. Pomembna je anamneza, na podlagi katere zdravnik ugotovi subjektivne občutke pacientov ter najverjetneje priporoči preiskavo roke s pomočjo naprave za elektromiografijo (EMG). S pomočjo te preiskave se izmeri prevodnost živcev in na podlagi tega nevrolog potrdi ali ovrže diagnozo karpalnega kanala.

Zdravljenje karpalnega kanala – znebite se bolečine

Zdravljenje se začne z iskanjem in odstranjevanjem vzroka, z zmanjšanjem obremenitve roke in uporabo opornice. Običajno se predpišejo nesteroidni antirevmatiki.

 • Karpalni kanal – prehod iz podlakti v dlan, ki ga obdajajo zapestne kosti in vezivno tkivo.
 • Sindrom – skupek simptomov bolezni.
 • Akutno – nenadno in pereče stanje z intenzivnimi simptomi.
 • Kronično – stanje s postopnim in dolgotrajnim razvojem.
 • Nesteroidni antirevmatik – nesteroidno zdravilo s protibolečinskim, protivnetnim in antipiretičnim delovanjem.

Neločljivi del zdravljenja je fizioterapija na osnovi ultrazvoka, laserja, iontoforeze, magnetne terapije in mobilizacije zapestnih kosti z namenom obnovitve cirkulacije, odpravljanja otekline ter zmanjšanja bolečin.

Srednje težka in težka prizadetost živca ali nedelovanje konzervativnega zdravljenja se obravnava kirurško.

V okviru konzervativnega rehabilitacijskega zdravljenja nekaterih simptomov karpalnega kanala ima pomembni mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija Biomag, ki ima na pacienta protibolečinski, protioteklinski in celilni učinek s podporo regeneracije.  Blaži bolečino, zmanjšuje oteklino in pojave vnetja, stimulira celjenje ter prinaša splošno olajšanje.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča izvajanje intenzivnega zdravljenja tudi izven zdravstvene ustanove.

Velika prednost je tudi možnost pravočasnega začetka zdravljenja ob začetkih novih težav ter možnost dolgotrajnih dnevnih vzdrževalnih terapij.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje karpalnega kanala. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih karpalnega kanala, kot so bolečine, otekline in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.