Zlomi - Opis in zdravljenje

Vas močno boli mesto poškodbe, bolečina pa narašča pri vsakem poskusu giba? Se pojavlja oteklina ali podplutba?  Lahko gre za zlom različnega tipa. Treba je čim prej obiskati zdravnika. Če to ni mogoče takoj, je pomembno, da zlomljeni del imobilizirate do časa obiska zdravnika.

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, oteklin in vnetij?
Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Rezervirajte si brezplačno terapijo že danes.
Preizkusi
Zlomi - Opis in zdravljenje
Slika : Zlomi

Opis zloma in vzroki za nastanek

Zlom (latinsko fraktura) pomeni situacijo, ko se poruši celovitost kosti.

Najpogostejši vzrok je poškodba ali prometna nesreča, padec in podobno.

Zlomi so lahko tudi utrujenostni (stresni)ki nastajajo po večkratnih mikrotravmah pri preobremenjevanju, ali patološki, ki so posledica oslabelih kosti, na primer zaradi osteoporoze.

Kako prepoznati zlom?

Najmočnejši simptom je bolečina, nato oteklina ali nastanek modrice na mestu poškodbe. Včasih lahko pride do deformacije uda ali krvavitve ob mestu zloma. Ni mogoče izvesti normalnega giba.

Glede na poškodbo kože je mogoče zlome deliti na odprte (spremlja jih zunanja krvavitev) in zaprte (brez porušene celovitosti kože).

Obstaja tveganje za poškodbo živcev in posledično paralizo. S poškodbo žil se lahko zaradi posledic krvavitve razvije šok. Zaplet je tudi vdor okužbe pri odprtem zlomu.

Pri nepopolnem celjenju obstaja tudi tveganje za nastanek lažnega sklepa (psevdoartroze), pri katerem se odlomki kosti ne zarastejo, ampak so trajno gibljivi.

Zdravljenje zlomov – znebite se težav

Prva pomoč pomeni zaustaviti krvavitve, kadar pride do poškodbe žil, in pokriti rano. Nato je treba prizadeto mesto imobilizirati, čemur sledi prevoz do zdravnika.

Postopek zdravljenja temelji na naravnanju zloma in fiksiranju. Fiksiranje je lahko mavčno, z opornico ali s pomočjo kirurških operativnih postopkov.

Sledi obvezen čas mirovanja za celjenje, po njem pa rehabilitacija do obnovitve polnega delovanja ob polni obremenitvi. 

 • Zdrobljeni zlom – zlom, pri katerem se kos raztrešči na več kosov, gre za težje ozdravljiv zlom.
 • Impresijski zlom – zlom, ki nastaja s silo na majhno območje kosti, ki se vdira navznoter (na primer zlom na kosteh lobanje).

V okviru rehabilitacije nekaterih simptomov zlomov, ki pomembno pospešuje proces celjenja, ima nezamenljivo mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija, ki ima na pacienta protibolečinski, vazodilatacijski, metabolični, protioteklinski in celilni učinek s podporo protivnetnih učinkov.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča, da intenzivno rehabilitacijsko zdravljenje nadaljuje tudi izven zdravstvene ustanove.

Magnetno terapijo je mogoče začeti po kirurški oskrbi in fiksiranju. Izvajati jo je mogoče prek mavca ali druge fiksacije ter tako izrazito pospešiti čas, potreben za celjenje zloma, in preprečiti nastanek psevdoartroze.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje zlomov. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih zloma, kot so bolečine, otekline in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.