Golenska razjeda - Opis in zdravljenje

Imate vensko insuficienco? Bodite pozorni na drobne varice na nogah, lahko se spremenijo v izbočene krčne žile ali pojavijo spremembe pigmenta. Tudi težko opazna poškodba na koži lahko privede do razvoja golenske razjede. Nastala rana pogosto ustvarja vhodna vrata za infekcije. To lahko zelo zaplete vaše zdravstveno stanje.

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, zmanjšane prekrvavitve in vnetij?
Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Sedaj brezplačno. Že danes se rezervirajte tukaj.
Preizkusi
Golenska razjeda - Opis in zdravljenje
Slika : Golenska razjeda

Opis golenske razjede in vzroki za nastanek

Golenska razjeda je resno stanje, ki zahteva takojšnjo obravnavoGre za kronično poškodbo kože goleni, torej območja spodnje okončine od kolena do gležnja.

Je pogosta komplikacija kronične venske insuficience, pri kateri je moten mehanizem odtekanja venske krvi. To vodi v resno poslabšanje kroženja oksigenirane krvi v okončini ter v pomanjkanje kisika in hranil, ki so potrebni za delovanje tkiv.

Vam preti nevarnost za nastanek golenske razjede?

Vzroke je mogoče iskati tudi med dejavniki življenjskega sloga. Ogrožen je človek s sedečim delovnim mestom, s pomanjkanjem gibanja, debelostjo, kadilec ali uporabnica hormonskih kontraceptivov.

Golenska razjeda lahko nastane po krčnih žilah, hipertenziji, diabetesu (sladkorni bolezni), protinu, aterosklerozi in vrsti drugih sistemskih bolezni.

Ste lahko v nevarnosti zaradi svoje teže?

Izračunajte svoj indeks ITM. Indeks preprosto izračunate s postavitvijo svojih vrednost v enačbo: teža v kilogramih/(višina v metrih x višina v metrih). Če je vaša izračunana vrednost višja od 30, začnite težo zmanjševati.

Zdravljenje golenske razjede – znebite se bolečine

Zdravljenje golenske razjede temelji na reševanju vzrokov za nastanek golenske razjede, predvsem izboljšanju kakovosti prekrvavitve, ne le kože, ampak celotne globine tkiva okončine, odpravi infekcije in podpori celjenja tkiva.

Zdravljenje je lahko:

 • medikamentozno (za izboljšanje kakovosti žilne stene ter vazodilatacijsko, antiagregacijsko zdravljenje),
 • kirurško (klasične operacije ali manjši invazivni posegi).

Kaj pomaga pri golenski razjedi?

Lokalno se za defekte uporabljajo metode za celjenje ran, med katere sodi na primer t. i. vlažno celjenje ran ali metode fizikalnega zdravljenja.

V okviru zmožnosti je pomembna tudi redna fizična aktivnost z namenom izboljšanja mikrocirkulacije, oskrbe z oksigenirano krvjo in hranili v podkožje do delujočih mišic in drugih tkiv.

 • Varice spodnjih okončin – krčne žile.
 • Hipertenzija – povišan krvni tlak.
 • Venski povratek – povratek krvi iz kapilar po venah nazaj k srcu, oziroma količina krvi, ki po venah priteka v srce, na časovno enoto.

V okviru rehabilitacije nekaterih simptomov golenske razjede ima pomembno mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija, ki ima na pacienta vazodilatacijski, protibolečinski in celilni učinek s podporo protivnetnih učinkov.

Ne vpliva na notranji premer srednjih in velikih arterij, ampak bistveno izboljša mikrocirkulacijo oksigenirane krvi v izpostavljenih okončinah z vazodilatacijskim učinkom na kapilare in prekapilare. Poživlja okončino po celi globini, blaži simptome vnetja, bolečino, pospešuje celjenje poškodovanih tkiv in prinaša splošno olajšanje.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča, da intenzivno rehabilitacijsko zdravljenje nadaljuje tudi izven zdravstvene ustanove.

Prednost je tudi možnost sekundarne preventive in vzdrževalne terapije – pravočasnega začetka terapije ob prvih znakih boleznih ter trajne dnevne uporabe z namenom lajšanja in ohranjanja dolgoročno znosnega zdravstvenega stanja pacienta.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje golenskih razjed. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih golenskih razjed, kot so bolečine, zmanjšana prekrvavitev in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.