Utesnitev živcev (kronična)  - Opis in zdravljenje

Imate bolečine, ki sicer sčasoma ponehajo, a se nato znova pojavijo? Jih spremlja ščemenje, se zmanjša občutljivost in gibljivost prizadetega dela? Eden od vzrokov je lahko utesnitev živcev.

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, oteklin in vnetij?
Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Sedaj brezplačno. Že danes se rezervirajte tukaj.
Preizkusi
Utesnitev živcev (kronična) - Opis in zdravljenje
Slika : Utesnitev živcev (kronična) 

Popis utesnitve živcev (kronične) in vzroki za nastanek

Do utesnitve živcev lahko pride na različnih mestih človeškega telesa. Vzrok so lahko otekline, poškodbe, tumorji, vnetni procesi in druga zdravstvena stanja.

Za razliko od akutnega stanja gre v primeru kronične utesnitve za trajne težave, ki se prehodno ublažijo ali poslabšajo.  Te težave so pogosta posledica degenerativnih sprememb hrbtenice.

Do kronične utesnitve živcev lahko pride pri artrozahArtroze v območju hrbtenice vodijo do utesnitve živčnih korenin, ki se izrazi z močnimi bolečinami, najpogosteje v ledvenem in križničnem delu hrbtenice. Razvita stanja lahko privedejo celo do paralize pacienta.

Do kronične utesnitve živca pogosto prihaja tudi pri razvitih utesnitvenih nevropatijah. Gre za utesnitev živcev, žil in kit v kanalu med kostmi ter vezivnim tkivom.

Te utesnitve nastanejo:

 • zaradi enostranske dolgotrajne prekomerne obremenitve,
 • zaradi vpliva vibracij, mraza ali pritiska delovnih orodij,
 • pri zavzemanju neprimernega položaja.

Tako lahko nastane sindrom karpalnega kanala, zaradi pritiska nastala poškodba komolčnega živca v komolcu, ali zaradi pritiska nastala poškodba debla fibularnega živca za glavo mečnice, a tudi vrsta drugih prizadetosti.

Zdravljenje utesnitve živcev – znebite se bolečine

Zdravljenje utesnitve živca vedno temelji predvsem na odstranitvi vzroka.

V primeru utesnitve živčnih korenin hrbtenice se tako uvede konzervativno zdravljenje, in sicer fizioterapija (medicinska vadba, mehke tehnike, masaže in drugo) in fizikalna terapija s pomočjo naprav (elektroterapija, ultrazvok, laser, diatermija, magnetna terapija in drugo), ki vodi v obnavljanje cirkulacije, odpravljanje otekline in znižanja bolečin.

V primeru utesnitvenih nevropatij je začetno zdravljenje usmerjeno vzmanjšanje obremenitve in uporabo opornice. Ublažitev bolečin in preprečitev vnetja je mogoče podpreti tudi z jemanjem nesteroidnih antirevmatikov.

V naprednih fazah artroze je pogosto potrebno kirurško reševanje bolezni. Kirurško zdravljenje je indicirano šele v težkih fazah obolenja. Srednje težke in težke prizadetosti živca pri utesnitveni nevropatiji je prav tako treba reševati kirurško.

 • Kronično stanje – stanje s postopnim in dolgotrajnim razvojem.
 • Nesteroidni antirevmatik – nesteroidno zdravilo s protibolečinskim, protivnetnim in antipiretičnim delovanjem.
 • Sindrom karpalnega kanala – skupek simptomov, ki jih povzroči utesnitev živcev, žil in kit v prehodu iz podlakti v dlan, ki ga obdajajo zapestne kosti in vezivno tkivo.

V okviru rehabilitacije nekaterih simptomov utesnitve živcev ima pomembno mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija, ki deluje točno na tiste simptome, ki najbolj pestijo paciente. Na pacienta ima terapija protibolečinski in celilni učinek s podporo regeneracije in protivnetnih učinkov. Lajša bolečino, blaži oteklino in simptome vnetja, izboljšuje metabolične pogoje tkiva, stimulira celjenja ter prinaša splošno olajšanje.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča, da intenzivno rehabilitacijsko zdravljenje nadaljuje tudi izven zdravstvene ustanove.

Prednost je tudi možnost pravočasnega začetka zdravljenja ob začetkih težav ter možnost dolgotrajnih dnevnih vzdrževalnih terapij.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje utesnitve živcev. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih utesnitve živcev, kot so bolečine, otekline in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.