Vnetja sklepov roke in zapestja - Opis in zdravljenje

Imate bolečine v sklepih roke ali zapestja? Se pojavlja oteklina, togost in pordelost? Morda gre za bolezen sklepov vnetnega značaja, ki čez čas lahko vodi v poslabšanje gibljivosti in nastanek deformacij. Na primer ukrivljenja prstov ali rok.

Opozorilo:
Ne uporabljajte tega ali kateregakoli drugega članka na spletu za postavljanje diagnoze. Pravilno diagnozo lahko vedno postavi samo zdravnik. Ne odlašajte z obiskom zdravnika in začnite reševati svoje zdravstveno stanje pravočasno.

Se želite znebiti bolečin, oteklin in vnetij?
Preizkusite patentirano 3D pulzno magnetno terapijo Biomag.
Rezervirajte si brezplačno terapijo že danes.
Preizkusi
Vnetja sklepov roke in zapestja - Opis in zdravljenje
Slika : Vnetja sklepov roke in zapestja

Opis vnetja sklepov roke, zapestja in vzroki za nastanek

Vnetja sklepov roke in zapestja so lahko infekcijska in neinfekcijska. Najpogostejši vzrok za neinfekcijsko prizadetost drobnih sklepov rok in zapestij je revmatoidni artritis.

Pri revmatoidnem artritisu imunski sistem napada in uničuje lastna tkiva. Zanj so značilne otekline, topli sklepi, občutljivost na dotik, bolečine in zmanjšana funkcionalnost. Vnetje čez nekaj časa preraste v destrukcijo in deformacijo sklepa, torej v progresivni poliartritis revmo. Bolezen omejuje življenje pacienta, preprečuje izvajanje rednih vsakodnevnih aktivnosti in lahko privede celo do trajne invalidnosti.

V najtežjih primerih vnetja sklepov izginjajo deli kosti, ki tvorijo sklepne površine. To vodi v deformacije v sklepih. Na primer do upogiba prstov rok na stran mezinca. Lahko se tvorijo izrastki na sklepih prstov na roki.

Dejavniki tveganja za razvoj revmatoidnega artritisa so:

 • prekomerna teža in debelost,
 • poškodbe,
 • obremenitev sklepov z neprimernimi ponavljajočimi se gibi.

Zdravljenje vnetja sklepov roke ali zapestja – znebite se bolečine

Zdravljenje infekcijskega vnetja sklepa roke ali zapestja poteka z jemanjem zdravil – (ciljnih antibiotikov ipd.) z namenom odprave konkretnega odkritega povzročitelja obolenja.

Zdravljenje artritisa (vnetja sklepov) temelji na lajšanju bolečine in upočasnjevanju razvoja bolezni.

Za zdravljenje sklepnega artritisa in revmatoidnega artritisa se uporabljajo številni izdelki iz različnih skupin zdravil. Za upočasnjevanje vnetnih procesov se uporabljajo medikamentozne terapije s pomočjo nesteroidnih antirevmatikov.

Razvoj vnetja je mogoče zavirati s kortikosteroidi.

Poleg konvencionalnih sintetičnih imunomodulirajočih antirevmatikov (najpogosteje metotreksat) obstajajo tudi drugi preparati iz skupin bioloških in ciljnih sintetičnih imunomodulirajočih terapij (na primer protitelesa anti-TNF-α, biološka zdravila z drugim mehanizmom učinka, ciljni sintetični inhibitorji in tako naprej). Jemljejo se lahko samostojno ali v kombinaciji.

Podporno zdravljenje za zmanjšanje bolečine lahko vključuje ultrazvok, laser, polarizirano svetlobo, galvanizacijo ali termoterapijo. Terapevtsko je pomembna ureditev življenjskega okolja in sloga. Preventiva temelji na kompleksi negi imunskega sistema ter pravočasnem in pravilnem zdravljenju infekcijskih obolenj.

Rehabilitacijsko in zdraviliško zdravljenje je namenjeno podpori gibljivosti prizadetih sklepov, upočasnitvi napredovanja in lajšanju nekaterih simptomov bolezni – predvsem bolečin, otekline.

 • Disease Modifyng Antirheumatic Drugs (DMARDs) – imunomodulirajoči antirevmatiki.
 • Nesteroidni antirevmatik – nesteroidno zdravilo s protibolečinskim, protivnetnim in antipiretičnim delovanjem.
 • Analgetični učinek – učinek proti bolečinam.

Uporablja se cela paleta metod – od terapevtske gimnastike, fizikalne terapije (masaže, kopeli, lokalno ohlajanje – krioterapija), do uporabe elektroterapije, magnetnih polj in polarizirane svetlobe. Drugo možnost predstavlja kirurško zdravljenje.

V okviru rehabilitacije nekaterih simptomov vnetja sklepov roke in zapestja ima pomembno mesto nizkofrekvenčna pulzna magnetna terapija Biomag, ki ima na pacienta protibolečinski, protioteklinski in celilni učinek s podporo protivnetnih učinkov.

Njena prednost je možnost individualne domače uporabe, ki pacientu omogoča, da intenzivno rehabilitacijsko zdravljenje nadaljuje tudi izven zdravstvene ustanove.

Patentirana 3D pulzna terapija Biomag. Kako deluje?

Osnovno načelo delovanja 3D pulzne terapije Biomag je generiranje elektromagnetnih pulzov. Ti pulzi preko oblačila, pa tudi preko globokega tkiva prodirajo vse do točke ciljne aplikacije. Pulzi imajo posebej razvite biotropne parametre (na primer frekvenca, oblika, intenzivnost) tako, da kar se da najbolje vplivajo na različne zdravstvene težave.

Za to zdravljenje na načelu elektromagnetnih pulzov na splošno uporabljamo pojem pulzna magnetna terapija (v angleščini se običajno uporablja kratica PEMF).

Patentirana 3D tehnologija Biomag zagotavlja bolj natančno in neprekinjeno obliko pulzov, izboljša sterilnost in pulzi lahko tako delujejo iz različnih smeri. 

Pulzna magnetna terapija ni zasnovana neposredno za zdravljenje vnetja sklepov roke ali zapestja. Tovrstno zdravljenje lahko priporoči samo zdravnik. Pulzno magnetno terapijo lahko uporabite pri simptomih vnetja sklepov roke ali zapestja, kot so bolečine, otekline in vnetja.

Pomembne informacije

Skrbno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s specialistom za vaše zdravstveno stanje pred uporabo kateregakoli medicinskega pripomočka.

Biomag® Lumina 3D-e je naprava za aktivno izvajanje terapij oziroma medicinski pripomoček, namenjen za samostojno uporabo ali v kombinaciji z drugimi medicinskimi postopki in pripomočki kot dodatna terapija v okviru končnih ciljev zdravljenja. Namen uporabe nizkofrekvenčne pulzne magnetne terapije Biomag® je izkoriščanje njenih bioloških učinkov na tkiva za pomoč pri lajšanju določenih znakov (simptomov) bolezni. To vključuje predvsem bolečine, otekline, napetosti, spremembe mikrocirkulacije in spodbujanje celjenja ter lajšanje drugih simptomov, na katere ti učinki vplivajo.

Fiziološke spremembe v tkivih se po uporabi pulzne magnetne terapije Biomag® pojavljajo kot posledica lajšanja bolečin in zlasti spodbujanja vazodilatacije kapilarnih žil in predkapilar, posledično pa iz tega izhajajo naslednji dobrodejni učinki:

 • protibolečinski – analgetični, lajšanje bolečin
 • celitveni – podpora regeneraciji, protivnetni in protirevmatični učinki
 • protiedemski – proti otekanju
 • miorelaksacijski – sproščanje mišične napetosti (krčev)
 • vazodilatorni – zlasti izboljšanje mikrocirkulacije
 • presnovno-razstrupljevalni – odstranjevanje škodljivih snovi in presnovkov iz telesa

Naprava je namenjena za uporabo na nepoškodovani koži skozi zaščitni sloj, npr. sanitarno blazinico za enkratno uporabo ali drugo higiensko podlogo.

Pri uporabi naprave Biomag® Lumina 3D-e je treba upoštevati predvsem Načela varne uporabe in Kontraindikacije / indikacije in napravo uporabljati skladno s predpisanimi pogoji ustreznega delovnega okolja.

Osnovne varnostne informacije se prikažejo tudi na zaslonu naprave.

Naprav in aplikatorjev pulzne magnetne terapije Biomag ni dovoljeno uporabljati pri spodaj navedenih kontraindikacijah. Ob neupoštevanju kontraindikacij lahko pride do škode na zdravju pacienta in upravljavca!

Če niste prepričani, da dobro razumete vse spodaj navedene kontraindikacije in načela za varno upravljanje, uporabite te kontakte. S tem boste preprečili morebitne težave.

 • Nosečnost
 • Srčni spodbujevalnik
 • Krvavitve
 • Menstrualne krvavitve
 • Novotvorbe
 • Huda septična stanja
 • Vročinska stanja
 • Aktivna TBC
 • Mikotične bolezni na mestu uporabe
 • Bolezni živčnega sistema z napadi
 • Povečano delovanje ščitnice
 • Hiperfunkcija nadledvične žleze
 • Miastenija gravis
 • Bolezni hipotalamusa in hipofize
 • Psihoze
 • Bolečine neznanega izvora
 • Nedoločena diagnoza
 • Nasprotje s strokovno določenim zdravljenjem

Če imate v lasti aplikator s polarizirano svetlobo AL16-LUM med kontraindikacije sodijo:

 • Neposredno svetenje v oči (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)
 • Pri metaboličnih motnjah, kjer prihaja do fotosenzibilizacije kože, ter pri jemanju fotostimulativnih izdelkov (velja pri uporabi polarizirane svetlobe)

Stranski učinki:
Med uporabo je potrebna posebna previdnost pri bolnikih s hipotenzijo (ali nagnjenostjo k njej) in hipertenzijo.
Posamezne učinke in uporabo magnetne terapije je treba presoditi glede na konkretno stanje in odziv posameznega bolnika.

Pri nepričakovanih reakcijah napravo prenehajte uporabljati! Nadaljnjo uporabo priporočamo po pregledu pri lečečem zdravniku in na podlagi njegovih priporočil.

Ta seznam kontraindikacij je okviren. Vedno se ravnajte po kontraindikacijah, ki jih najdete v aktualnem izvodu originalnih navodil. Ta navodila vam je skupaj z napravo dobavil proizvajalec.